donderdag 12 december 2019

Cienfuegos,een dikke aanrader


Donderdag 21 november

Dag 8
 
Deze dag hadden we een kortere rit voor de boeg nl van Playa Larga naar Cienfuegos,een stad aan de kust.Omdat de binnenwegen niet zo interessant zijn vanwege de vele putten in de Cubaanse wegen, namen we de route via de autostrade. Eerst moest er nog een flink stuk over een soort gewestweg gereden worden en daarbij kwamen we voorbij een klein dorpje genaamd Palpite. Volgens de app Mapsme zou hier een bijzondere toeristische attractie zijn dus werd er hier even gestopt. Helemaal achterin een klein straatje woont een man die in zijn tuin vele kolibries heeft wonen. In ruil voor 2 cuc per persoon mag je bij hem binnen en laat hij je genieten van die mooie kleine vogeltjes. Hij heeft een boom met bloemen staan waar de kolibrietjes speciaal naar toe komen en hij lokt ze  met potjes suikerwater . Dan maakt hij ook nog een geluidje en in een mum van tijd zwermen er verschillende in en rond de boom. Het is een speciale belevenis want de kans dat je zo een kolibrietje te zien krijgt is al vrij klein en dan nog eens met een aantal tegelijk is bijzonder. In zijn tuin zijn niet enkel de kolibries maar kon je ook tocororos zien , de Cubaanse nationale vogel met de kleuren van de Cubaanse vlag in zijn veren ,en zat er ook een uil in de boom. 




Na dit bijzonder bezoekje reden we verder richting Cienfuegos,onze volgende overnachtingsplaats.
Ons hostal werd direct gevonden en was een specialleke vonden wij. Het was mooi gelegen aan het water en onze 2 kamers waren op het dakterras met zicht over de baai. Via de mooie tuin kwam je gelijk aan een piepklein strandje en dat lag er zo uitnodigend bij dat we  snel onze zwemkledij aantrokken om op te frissen.  In de tuin van het hostal was er nog een mooie bar waar de zoon des huizes lekkere cocktails voor je maakte en met het mooie uitzicht kan je deze casa/ hostal en dikke 10 geven. 






Na dit relaxmomentje werd het tijd om de stad te gaan verkennen ,wat we eerst een stukje te voet deden en daarna met de auto.
We hoorden ondertussen veel geroep en gejuich van 1 kant komen en werden nieuwsgierig waar dat vandaan kwam.Het bleek dat er op een boogscheut van ons verblijf  net een baseball match bezig was en uit interesse reden we naar het stadion’ El estadio de cinco de septiembre’. Hier speelden 'los elefantes' de ploeg van de stad Cienfuegos tegen het team uit Santiago de cuba. Toen we er rondwandelden werden we aangesproken door een man die ons vertelde dat de inkom 1 cuc was. Naar onze maatstaven is dat niet veel om een wedstrijd te zien dus gingen we een kijkje nemen. Het Cubaanse baseball is van erg hoog niveau maar de beleving als toeschouwer is veel soberder dan de Amerikaanse MLB. Hier geen schreeuwerige lichtreclames,geen muziek die door de boxen knalt , geen reuze bekers cola en  geen eetfestijnen maar enkel een zakje popcorn als versnapering. 1 ding is wel hetzelfde als in Amerika,  zowel de speaker als het publiek kan even hard juichen en en roepen . Dat het een  erg belangrijke match was kon je zien aan de vele tv camera's want de Cubaanse televisie zond deze dan ook live uit. 




Na een tijdje hielden we het voor bekeken en reden we verder naar het centrum. Hier was een mooi plein met prachtige gebouwen rondom gebouwd,Plaza Jose Marti en  mocht dit zelfde plein ergens in een kapitalistische stad liggen zouden in  die huizen een Starbucks, McDonald's,Burgerking, C&A enzovoort gevestigd zijn,dat is uiteraard het mooie aan dit land ,alles is hier nog puur . Ook op het marktje is het soberheid troef met overal dezelfde toeristische spulletjes die ze verkopen aan dezelfde prijs. 




Cuba blijft tenslotte nog altijd een communistisch land en dat is overal aan te merken,zo zijn er in het hele land geen schreeuwerige reclameborden langs de weg maar afficheborden met leuzes waarbij ze Fidel Castro,Che Guevarra of de partij in volle ere houden. 


 Echter toen we 's avonds gingen eten in een restaurant stond er veel meer op de kaart dan de gebruikelijke pork,chicken and shrimps met rijst en bonen. Dit had voor Cubaanse normen een erg uitgebreide menukaart en hetgeen we kozen was allemaal even lekker.
Daarna reden we terug naar onze casa particular en op het dakterras namen we nog een afzakkertje alvorens we in ons bed doken. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten