zondag 8 december 2019

300 kilometer verder naar de Varkensbaai


Dag 6 


Dinsdag 19 november



Na 2 nachten in Viñales werd het weer tijd om verder Cuba te gaan ontdekken,maar eerst moest er voor de eerste keer getankt worden. Omdat er een benzineschaarste is op het eiland en er ook nog eens weinig benzinestations zijn ,hadden we het plan om eerst te gaan tanken vooraleer we zouden verder  rijden , alhoewel onze tank nog zeker niet leeg was.Tijdens de het infomoment in Havana werden we geadviseerd om te gaan tanken bij Cupet-Cimex of nog een andere .  Hiervoor moesten we niet ver zijn want er was er al eentje achter de hoek van onze casa. Althans dat dachten we.

Bij het tankstation was het redelijk druk dus sloten we netjes aan in de rij  tot we bijna aan de beurt waren en we in de gaten kregen dat er geen benzine meer te verkrijgen was.'No gasolina , quizas manana'

Geen benzine, misschien morgen, was het antwoord van de pompbediende.  Daar heb je veel aan als je diezelfde avond 300 kilometer verder moet zijn, Welcome to Cuba , dit is de realiteit en de dagelijkse bekommernis van de Cubaanse bevolking. We raadpleegden maps me en op onze route zou er een ander tankstation zijn in een klein dorpje. Op hoop van zege reden we verder maar ook daar was de benzine op.In Cuba heb je namelijk verschillende soorten benzine en onze auto reed enkel op die met het blauwe logo en die heeft niet elk benzinestation ter beschikking. Uiteindelijk hebben we in een groter stadje onze tank kunnen vullen en konden we met een gerust hart naar Playa Largo rijden.



 Er was geen echt alternatief dan de autosnelweg te nemen naar Playa Larga , alhoewel je het in Cuba geen echte snelweg kan noemen. Breed is hij genoeg maar buiten de auto's rijden er ook brommers,fietsen,tractors en zelfs voetgangers en paard en kar kan je er tegenkomen . Allemaal factoren waar je als automobilist rekening mee moet houden in Cuba. Het gevaarlijkste waren echter de mensen die langs de kant van de weg stonden waarvan de meesten onder bruggen stonden, zij stonden te liften of te wachten tot ze met iemand konden meerijden. Sommigen wilden wel gratis meerijden maar sommigen hadden er ook  wel wat geld voor over. Dat meerijden is een typisch Cubaanse gewoonte omdat de meesten niet over eigen vervoer beschikken en openbaar vervoer ook niet om over naar huis te schrijven is. 



Na enkele stops onderweg kwamen we in de namiddag aan in onze nieuwe casa en na een welkomstdrankje en de nodige uitleg van de gastvrouw wandelden we nog naar het strand.


 Op dit stuk van de kust aan de varkensbaai zou in 1961 het conflict met de Amerikaanse CIA geweest zijn, getuigen hiervan zijn het aantal herdenkingsmonumentjes op weg naar Playa Larga. Voor elk Cubaans slachtoffer stond er eentje,een totaal van 58 stuks. wikipedia invasie van de varkensbaai 




Het was al laat in de namiddag maar hier was het toch nog erg aangenaam om een tijdje in het water door te brengen, het water van ons gemeentelijk zwembad thuis is veel kouder. 




Rond 6 uur is het hier pikkedonker dus echt veel tijd konden we spijtig genoeg niet blijven.

Als je logeert in een Cubaanse casa particular kan je doorgaans ook 's avonds blijven eten. In onze vorige casa was het allemaal heel lekker dus bestelden we hier ook maar ons avondeten. In deze casa moet je naar het dakterras om te gaan eten,wat heel gebruikelijk is hier in Cuba.  De meeste huizen hebben hier trouwens een extra ruimte gecreëerd  op het plat dak. 


Een avondmaaltijd begint gewoonlijk met soep en ditmaal was het een soort vissoep met veel vermicelli. Als hoofdgerecht kan je meestal kiezen uit kip,vis,garnalen of langoustine/kreeft . Daarbij krijg je dan de dagelijkse rijst( meestal met bruine bonen) , koude groenten en een soort van zoete aardappel. Als dessert zijn er stukken fruit waaronder bananen, meloen en guave. Kortom er is meer dan genoeg en je moet zeker niet met honger van tafel gaan.

Na het avondeten werd er zoals gewoonlijk nog wat nagekaart en  daarna was het weer tijd voor de nodige nachtrust.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten